Tea time w naszej szkole!

Z dodatkiem cytryny, miodu, cukru … a może z mlekiem? Miłośnicy herbaty, szczególnie 15 grudnia podczas Międzynarodowego Dnia Herbaty, z przyjemnością wypili pyszną i rozgrzewającą filiżankę tego napoju. W naszej szkole grupa Youngster tego dnia częstowała herbatą po angielsku, po rosyjsku oraz po turecku zupełnie za darmo. W ten dzień powstała Tea Team w składzie: Kamila Koza, Katarzyna Ciężka, Wiktoria Iwan, Karolina Fedaczyńska, Piotr Rudawski, Beniamin Błocian, Dominik Duma oraz Bartek Gajewski.

P1160492

Jeżeli chcemy wypić naszą herbatę po angielsku, najpierw do filiżanki nalejmy mleka – nigdy odwrotnie. Herbata z mlekiem, powszechnie nazywana bawarką, powstała m.in.  w domach mniej zamożnych Brytyjczyków, którzy  mlekiem uzupełniali napar z liści herbaty. Tradycja picia Milk tea w Anglii utrwaliła się po dziś dzień, szczególnie w określonych porach.
Wyróżniamy herbatę:
•    Early morning tea – podawaną przed śniadaniem  
•    Breakfast tea
 – pitą do śniadania
•    Afternoon tea
 lub Five O’clock – serwowaną o piątej po południu
•    High tea
 – podawaną po wykwintnym posiłku
•    Low tea
 – spożywaną w mniej formalnej atmosferze, siedząc w fotelach przy niskich stoliczkach  
•  
  Light tea – do której podawane są ciasteczka  
•    Cream tea
 – do której oferowane są ciasteczka oraz bułeczki z masłem i dżemem  
•    Full tea
 – której towarzyszą kanapeczki, herbatniki, ciastka i ciasta  
 
A czy Wy degustowaliście już
 Milk tea?;) Jeśli nie, koniecznie spróbujcie! Zapraszamy do degustacji!