Z dodatkiem cytryny, miodu, cukru … a może z mlekiem? Miłośnicy herbaty, szczególnie 15 grudnia podczas Międzynarodowego Dnia Herbaty, z przyjemnością wypili pyszną i rozgrzewającą filiżankę tego napoju. W naszej szkole grupa Youngster tego dnia częstowała herbatą po angielsku, po rosyjsku oraz po turecku zupełnie za darmo. W ten dzień powstała Tea Team w składzie: Kamila Koza, Katarzyna Ciężka, Wiktoria Iwan, Karolina Fedaczyńska, Piotr Rudawski, Beniamin Błocian, Dominik Duma oraz Bartek Gajewski.
Jeżeli chcemy wypić naszą herbatę po angielsku, najpierw do filiżanki nalejmy mleka – nigdy odwrotnie. Herbata z mlekiem, powszechnie nazywana bawarką, powstała m.in. w domach mniej zamożnych Brytyjczyków, którzy mlekiem uzupełniali napar z liści herbaty. Tradycja picia Milk tea w Anglii utrwaliła się po dziś dzień, szczególnie w określonych porach.
Wyróżniamy herbatę:
• Early morning tea – podawaną przed śniadaniem
• Breakfast tea – pitą do śniadania
• Afternoon tea lub Five O’clock – serwowaną o piątej po południu
• High tea – podawaną po wykwintnym posiłku
• Low tea – spożywaną w mniej formalnej atmosferze, siedząc w fotelach przy niskich stoliczkach
• Light tea – do której podawane są ciasteczka
• Cream tea – do której oferowane są ciasteczka oraz bułeczki z masłem i dżemem
• Full tea – której towarzyszą kanapeczki, herbatniki, ciastka i ciasta
A czy Wy degustowaliście już Milk tea?;) Jeśli nie, koniecznie spróbujcie! Zapraszamy do degustacji!