Stołówka szkolna

REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ

DZIAŁAJĄCEJ PRZY SZKOLE PODSTAWOWEJ

KRÓLA WŁADYSŁAWA JAGIEŁŁY

W HORODLE

  1. Ze Stołówki Szkolnej mogą korzystać uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy szkoły
  2. Koszt jednego obiadu wynosi:
    Dla uczniów 6,00 zł. (do opłaty nie wlicza się wynagrodzeń pracownika)
    Dla nauczycieli i innych pracowników 9,00 zł.
    Dla oddziałów przedszkolnych obiad 4,00 zł. Śniadanie 2,00 zł.
  1. Odpłatność za obiady pobierana jest za cały miesiąc do 5 dnia każdego miesiąca.
  2. Opóźnienie w uiszczeniu opłaty powyżej 5 dni będzie rozumiane jako rezygnacja z obiadów i spowoduje skreślenie z listy żywionych.
  3. Nieobecność grupy dzieci na obiedzie spowodowaną wyjazdem na wycieczkę należy zgłaszać 3dni przed planowanym terminem wyjazdu.
  4. Nieobecność na obiedzie spowodowaną np.. chorobą należy zgłaszać na bieżąco (do godz. 8.00) w biurze stołówki szkolnej. Można to uczynić telefonicznie (84 65-15-459).
    Zgłoszenia dokonane w późniejszych godzinach będą uwzględniane od następnego dnia.
  1. Nieuzasadniona lub nie zgłoszona nieobecność ucznia na posiłku nie podlega zwrotowi
  2. Rezygnację z obiadów zgłasza się do intendenta stołówki
  3. Rezygnacja z obiadów jest po uprzednim zgłoszeniu i uregulowaniu odpłatności do dnia rezygnacji
  1. Cenę obiadu dla pracowników szkoły ustala się w wysokości kosztów sporządzenia obiadu. Kalkulacji cenowej dokonuje się raz w roku, przed rozpoczęciem roku szkolnego, na podstawie średniego kosztu wytworzenia obiadu w poprzedzającym roku szkolnym.
  2. Korzystający ze stołówki szkolnej ponoszą koszty surowca, ustalone na podstawie obliczeń dokonanych w danej placówce, po uwzględnieniu cen rynkowych produktów oraz liczby stołujących się.
  3. Koszt tzw. wsadu do kotła ustala dyrektor na bieżąco.
  4. Jadłospis sporządzony w rytmie dekadowym jest wywieszony na tablicy ogłoszeń.

Gramatury:

Porcja mięsa 90g- 110g
Porcja zupy dowolnie ok. 300g (zupa podawana jest w wazach)
Porcja dodatku skrobiowego 120g -150 g
Porcja surówki lub warzyw gotowanych 120g- 150 g
Porcja pierogów/ klusek 170g- 200g
Kompot /Herbata 250 ml

  1. Obiad jest wydawany: od godz. 11.15 – 12.30

11:15- obiad dla klas I-III
11:40- obiad dla dzieci z oddziałów przedszkolnych
12:10- obiad dla pozostałych uczniów
12:30- 14:00 obiad dla uczniów uczestniczących w danym dniu w zawodach, konkursach itp.

  1. Za szkody materialne spowodowane umyślnie przez dzieci odpowiadają finansowo rodzice.
  2. Niewłaściwe zachowanie podczas posiłków, niszczenie mienia i żywności może spowodować skreślenie z listy żywionych.
  3. Każdy uczeń zobowiązany jest do kulturalnego zachowania i spożywania posiłków oraz utrzymania porządku i odnoszenia po sobie naczyń.
  4. Wszystkie osoby korzystające z obiadów oraz rodzice mogą zgłaszać swoje uwagi do intendentki w godzinach jej pracy.
  5. Wszystkich korzystających z wyżywienia w stołówce obowiązuje:
    Zachowanie ciszy podczas spożywania posiłków
    Kulturalne zachowanie się przy stole
    Pozostawienie po sobie po spożyciu obiadu należytego porządku i ładu
    W stołówce obowiązuje samoobsługa: posiłki i naczynia przynoszone są i odnoszone samodzielnie do okienek zdawczo-odbiorczych.

Zabrania się w stołówce szkolnej:
Pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców i prawnych opiekunów dzieci,
Biegania i zachowań zagrażających bezpieczeństwu innych użytkowników stołówki

  1. Wszystkim korzystającym z wyżywienia, poza osobami uprawnionymi (sekretarz szkoły, dyrektor) wstęp do kuchni jest wzbroniony.
  2. Czynności poszczególnych stanowisk pracy reguluje przydział zadań i czynności poszczególnych pracowników.
  3. Wszystkich pracowników obowiązuje przestrzeganie zasad BHP, p. poż., stanowisk dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz instrukcji dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).
  4. Dyrektor ma prawo kontrolowania jakości wydawanych posiłków.
  5. Wszelkie zmiany w niniejszym regulaminie dokonuje dyrektor w postaci pisemnego aneksu.
  6. Regulamin wchodzi w życie 01.09.2019r.