REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
DZIAŁAJĄCEJ PRZY SZKOLE PODSTAWOWEJ
KRÓLA WŁADYSŁAWA JAGIEŁŁY
W HORODLE
- Ze Stołówki Szkolnej mogą korzystać uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy szkoły
- Koszt jednego obiadu wynosi:
Dla uczniów 6,00 zł. (do opłaty nie wlicza się wynagrodzeń pracownika)
Dla nauczycieli i innych pracowników 9,00 zł.
Dla oddziałów przedszkolnych obiad 4,00 zł. Śniadanie 2,00 zł.
- Odpłatność za obiady pobierana jest za cały miesiąc do 5 dnia każdego miesiąca.
- Opóźnienie w uiszczeniu opłaty powyżej 5 dni będzie rozumiane jako rezygnacja z obiadów i spowoduje skreślenie z listy żywionych.
- Nieobecność grupy dzieci na obiedzie spowodowaną wyjazdem na wycieczkę należy zgłaszać 3dni przed planowanym terminem wyjazdu.
- Nieobecność na obiedzie spowodowaną np.. chorobą należy zgłaszać na bieżąco (do godz. 8.00) w biurze stołówki szkolnej. Można to uczynić telefonicznie (84 65-15-459).
Zgłoszenia dokonane w późniejszych godzinach będą uwzględniane od następnego dnia.
- Nieuzasadniona lub nie zgłoszona nieobecność ucznia na posiłku nie podlega zwrotowi
- Rezygnację z obiadów zgłasza się do intendenta stołówki
- Rezygnacja z obiadów jest po uprzednim zgłoszeniu i uregulowaniu odpłatności do dnia rezygnacji
- Cenę obiadu dla pracowników szkoły ustala się w wysokości kosztów sporządzenia obiadu. Kalkulacji cenowej dokonuje się raz w roku, przed rozpoczęciem roku szkolnego, na podstawie średniego kosztu wytworzenia obiadu w poprzedzającym roku szkolnym.
- Korzystający ze stołówki szkolnej ponoszą koszty surowca, ustalone na podstawie obliczeń dokonanych w danej placówce, po uwzględnieniu cen rynkowych produktów oraz liczby stołujących się.
- Koszt tzw. wsadu do kotła ustala dyrektor na bieżąco.
- Jadłospis sporządzony w rytmie dekadowym jest wywieszony na tablicy ogłoszeń.
Gramatury:
Porcja mięsa 90g- 110g
Porcja zupy dowolnie ok. 300g (zupa podawana jest w wazach)
Porcja dodatku skrobiowego 120g -150 g
Porcja surówki lub warzyw gotowanych 120g- 150 g
Porcja pierogów/ klusek 170g- 200g
Kompot /Herbata 250 ml
- Obiad jest wydawany: od godz. 11.15 – 12.30
11:15- obiad dla klas I-III
11:40- obiad dla dzieci z oddziałów przedszkolnych
12:10- obiad dla pozostałych uczniów
12:30- 14:00 obiad dla uczniów uczestniczących w danym dniu w zawodach, konkursach itp.
- Za szkody materialne spowodowane umyślnie przez dzieci odpowiadają finansowo rodzice.
- Niewłaściwe zachowanie podczas posiłków, niszczenie mienia i żywności może spowodować skreślenie z listy żywionych.
- Każdy uczeń zobowiązany jest do kulturalnego zachowania i spożywania posiłków oraz utrzymania porządku i odnoszenia po sobie naczyń.
- Wszystkie osoby korzystające z obiadów oraz rodzice mogą zgłaszać swoje uwagi do intendentki w godzinach jej pracy.
- Wszystkich korzystających z wyżywienia w stołówce obowiązuje:
Zachowanie ciszy podczas spożywania posiłków
Kulturalne zachowanie się przy stole
Pozostawienie po sobie po spożyciu obiadu należytego porządku i ładu
W stołówce obowiązuje samoobsługa: posiłki i naczynia przynoszone są i odnoszone samodzielnie do okienek zdawczo-odbiorczych.
Zabrania się w stołówce szkolnej:
Pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców i prawnych opiekunów dzieci,
Biegania i zachowań zagrażających bezpieczeństwu innych użytkowników stołówki
- Wszystkim korzystającym z wyżywienia, poza osobami uprawnionymi (sekretarz szkoły, dyrektor) wstęp do kuchni jest wzbroniony.
- Czynności poszczególnych stanowisk pracy reguluje przydział zadań i czynności poszczególnych pracowników.
- Wszystkich pracowników obowiązuje przestrzeganie zasad BHP, p. poż., stanowisk dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz instrukcji dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).
- Dyrektor ma prawo kontrolowania jakości wydawanych posiłków.
- Wszelkie zmiany w niniejszym regulaminie dokonuje dyrektor w postaci pisemnego aneksu.
- Regulamin wchodzi w życie 01.09.2019r.